U bent hier
Waarde of waardeloos
Enquêtes zijn als spiegels, tenminste als ze goed afgenomen zijn. En alles begint met de juiste vraag. De kunst is de vraag zo te stellen dat U het hele genuanceerde scenario ten volle begrijpt. Een scenario is dus niet alleen de vraag maar ook de reden van de vraag en de mogelijke gevolgen van het antwoord. Een goed gestelde vraag betekent dat men achteraf geen verklarende scenario’s meer moet verzinnen bij de resultaten.
In het eerste deel van dit jaar gebeurde er vanuit het stadsbestuur van Geel een enquête bij haar inwoners. Dit gebeurde onder druk van de nieuwe manier van beleidsvoering opgelegd door de Vlaamse overheid. De bedoeling is deze te gebruiken als basis voor de meerjarenplanning. In Geel zat de aangeduidde enquêteur achter de stadsveren: de coalitievorming duurde te lang. Het moest rap-rap. De resultaten zijn er nu en de enquête werd al door de coalitiepartner als bijzonder duidelijk en dus ook als bijzonder belangrijk naar voor geschoven in het mobiliteitsdebat.
De resultaten op sociaal vlak bleken inderdaad verbijsterend duidelijk. We geven U een voorproefje.
Bijna 100% van de bevolking lijkt het eens dat werkgelegenheid prioritair moet bijgecreëerd worden. Maar volgens de representatieve antwoorden volgt er dan een verwijzingen naar kleine lettertjes: nog liever géén werkgelegenheid dan wat bijkomende overlast als het de meerderheid van mensen in Geel betreft. En de meerderheid woont midden in het centrum. En werkgelegenheid voor langdurig werklozen, chronisch zieken, laaggeschoolden,… (= de kansengroepen) is voor 15% gewoon zelfs niet aan de orde.
Nog ééntje: het grootste deel van de bevolking wenst een handelscentrum van Geel dat bloeit en groeit. Niets aangenamers dan lopen door drukke winkelstraten. De lokale experten in de enquête, de handelaars, zeggen dat een vorm van doorgaandverkeer een bloeiend centrum mogelijk maakt. We lijken hen echter absoluut niet te geloven volgens de enquête. Geen doorgang betekent ook dat mindermobielen en ouderen moeilijk tot in het zenit van de markt en dus het centrum van het stadsleven geraken. Dit lijkt helemaal geen probleem voor onze jonge twintigers en dertigers àls we de vragen mogen geloven.
Bouwen van sociale woningen is nog zo’n topic dat een groot deel niet ziet zitten. Ze hebben het waarschijnlijk tot nu toe altijd voor het zeggen gehad in Geel want tov vergelijkbare steden is Geel de slechste leerling van de klas wat betreft sociale (koop)woningen. Het OCMW is hierdoor bijna permanent op zoek naar een 300-tal betaalbare, veilige en propere woningen voor de eigen Geelse inwoners. Men huurt nu zelfs hotelkamers omdat het echt soms niet anders meer kan. De officiële ezelsoren worden binnenkort opgezet onder de vorm van een waarschuwing door het Steunpunt Wonen.
En slechts een grote klas vol mensen (exact 41) vindt het een prioriteit dat bossen en natuurgebieden toegankelijk kunnen zijn voor recreatie, sport en spel. Dus ook de laatste groep in het mensdom kent volgens de antwoorden op de gestelde vragen weinig genade, na de handelaars, de werkenden, de zoekenden, de zieken, de mindervalieden, de ouderen, nu ook de kinderen. Maar als klap op de vuurpijl: evenementen organiseren die ook leuk kunnen zijn voor mensen van buiten Geel wordt beter niet gedaan voor een percentage dat ik U onthoud, maar het is een percentage waar elke politieke partij vandaag onmiddellijk voor zou tekenen.
De enquête was representatief én duidelijk qua vraagstelling zei onze coalitiepartner ter verdediging van het mobiliteitsdebat. Na het lezen van deze uitslag wat betreft het sociale luik is er naar één conclusie mogelijk: absoluut niet!
Het venijn zat hem inderdaad in de vragen die zo goed als geen scenario's beschreven met oorzaak en gevolg. Dit maakt dat de enquête vooral het NIMBY-syndroom bewees: we zijn voor alles, maar doordat het eigenlijk niets voor mij opbrengt wel liever niet in mijn achtertuin. Die persoonlijke winst noemt men tegenwoordig met een eleganter woord betrokkenheid. Die kan er maar komen als je de dingen goed en duidelijk uitlegt. Dat sociale koopwoningen ons als gemeenschap veel vooruithelpen en doen besparen op huurtoelagen van ons OCMW, dat een bereikbare markt voor senioren zoveel meer kan doen dan elk kostelijk eenzaamheidsproject, dat kinderen in natuur horen omdat gelukkige mensen deel zijn van het hele ecosysteem, dat werk voor kansengroepen de maatschappij altijd rijker en veiliger maakt, dat doorgaand verkeer ook veiligheid kan verhogen, ... En juist dát wat nu typisch is aan het hele menselijke denken, de nuance, is compleet zoek in de vragen van dit type meetinstrumenten. En dus is de boodschap aan de Vlaamse overheid, en aan alle enthousiaste interpretatoren, bekijk de meetmethode want wat jullie ook mogen zeggen...
Geel is nog steeds de barmhartige stede die ze is.
Mineke Viaene