U bent hier
Nieuwjaarsboodschap burgemeester Vera Celis
Afstand nemen en reflecteren
Met een nieuw jaar voor de deur nemen veel mensen even de tijd om stil te staan en te reflecteren over wat het voorbije jaar allemaal gebracht heeft. Want soms kunnen we door afstand te nemen het grotere plaatje beter zien. We nemen dan de tijd om na te denken in plaats van direct te oordelen en we zien de dingen in een ander perspectief.
Het voorbije jaar stond helemaal in het teken van de Grote oorlog, overal waren herdenkingen, overal werd de gedachte 'nooit meer oorlog' zeer duidelijk in de verf gezet, het verdriet dat oorlog met zich meebrengt, wordt door iedereen erkend, er moeten lessen getrokken worden uit het verleden.
En toch, op verschillende plaatsen op de wereld, draait de oorlogsmachine op volle toeren, om verschillende redenen waarschijnlijk maar met als rode draad het lijden van mensen, het imense verdriet dat veroorzaakt wordt; er is geen goede kant aan!
De kersttoespraak van paus Franciscus deed me ook even de wenkbrauwen fronsen; de 15 ziekten waaraan de curie lijdt, waren nog niet van de eenvoudigste, spirituele Alzheimer, ziekte van rivaliteit en ijdelheid, terrorisme van de roddel... de paus wilde het Vaticaans personeel eens heel duidelijk met de voeten op de grond zetten, er moesten ook hier lessen uit getrokken worden.
Zeggen waar het op staat is één, maar in kerst- en nieuwjaarstijd moet er ook een boodschap gebracht worden van hoop, van verwachting en verwondering. Want ...
Elk jaar is een nieuw beginpunt, een nieuwe kans om er iets van te maken.
Waar het op aan komt, dat zijn daden, niet alleen maar wensen en voornemens.
- Maak vrienden.
- Geef vriendschap in plaats van dure geschenken.
- Hou van mensen.
- Geef anderen de kans "nieuw" te zijn, prik niemand vast op "gisteren".
- Zorg dat je niet in gisteren leeft, leef echt naar morgen toe.
Weet dat menselijk geluk kwetsbaar is en dat wie geeft, meer krijgt dan hij durft verwachten.
Maak tijd om samen gelukkig te zijn.
Ik hoop op de bereidheid van alle inwoners van Geel om 'samen' stad te vormen waar het goed is om te wonen, want dat is positief en constructief. Afkomst, financiële situatie, opleiding, overtuiging, laat ons het allemaal ondergeschikt maken aan het doel, een barmhartige, warmhartige stad te zijn.
George Bernard Shaw was een Iers toneelschrijver, socialist en theatercriticus en gebruikte volgend beeld om duidelijk te maken waar het over gaat:
Als jij een appel hebt en ik heb er een, en we ruilen die met elkaar, dan hebben we nog steeds allebei een appel. Maar als jij een idee hebt en ik heb er een en die ruilen we met elkaar, dan hebben we allebei twee ideeën.
Laten we in het nieuwe jaar de voorkeur geven aan creatieve en positieve ideeën en geen energie verspillen aan roddel, achterklap en negatieve energie.
Ik wens iedereen heel veel gezondheid , warmte en geduld toe om hiermee aan de slag te gaan. Een heel gelukkig 2015 gewenst.
Burgemeester, Vera Celis
Hoe waardevol vond je dit artikel?
Geef hier je persoonlijke score in